ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 6 αυγά χωρισμένα
- 11/2 κούπας ζάχαρη
- 11/2 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
- 175 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 2 κουταλιές γάλα
- 2 κουταλιές κονιάκ
- 2 κούπες κρέμα γάλακτος
- 1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
- λίγη βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Χτυπούμε τα κροκάδια με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να πήξουν. Χτυπούμε τ’ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα σφικτή..Ανακατεύουμε το μίγμα της φρυγανιάς με τα κροκάδια, Ρίχνουμε κι ανακατεύουμε τη μαρέγκα προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει, και προσθέτουμε τα καρύδια. Ψήνουμε σε φούρνο 175°C 35′-40′. Όταν κρυώσει, το κόβουμε στη μέση Λιώνουμε την κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά, και ρίχνουμε σταδικά το γάλα και το κονιάκ. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια σε σαντιγί. Χωρίζουμε το 1/3 από τη σαντιγί.. Στην υπόλοιπη, ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύουμε. Ενώνουμε τους δύο πάτους με λίγη γέμιση σοκολάτας. Με την υπόλοιπη γέμιση και τη σαντιγί που κρατήσαμε στολίζουμε την τούρτα .
Τούρτα με Σοκολάτα & Καρύδια