Μουσακάς

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό κολοκύθια
  • ½ κιλό πατάτες
  • 1/3 κούπας λάδι
  • ½ κούπας κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 κούπες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κούπα κεφαλογραβιέρα

      Για την μπεσαμέλ

  • 1 κούπα γάλα
  • 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε  φέτες. Τα τηγανίζουμε ελαφρά. Σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε καλά ανακατεύοντας συνε­χώς. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει την σάλτσα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα μία στρώση μελιτζάνες – πατάτες –κολοκύθια ανακατεμένα και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Ρίχνουμε πάνω τον μισό κιμά. Άλλη μία στρώση μελιτζάνες – πατάτες –κολοκύθια  και ξανά τον υπόλοιπο κιμά. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και κεφαλοτύρι. Περιχύνουμε με την μπεσαμελ που έχουμε φτιάξει κατά την διάρκεια και την πασπαλίζουμε από πάνω με όσο κεφαλοτύρι έχει περισσέψει για να του δώσει χρώμα. Ψήνουμε στους 200°C για 45′ περίπου

Για την μπεσαμέλ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το γάλα. Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και σοτάρουμε για 5′. Ρίχνουμε μέσα το ζεστό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά προσέχοντας να μην σβολιάσει. Ανακατεύουμε σιγά σιγά σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει. Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι και, αν θέλετε, λίγο μοσχοκάρυδο. Αν την θέλουμε λίγο πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα

Μουσακάς31021549.jpg