ΥΛΙΚΑ

  • 1/2   κούπας λάδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κιλό κιμά
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 αυγό
  • 1 ½  κούπας γραβιέρα τριμμένη
  • 1/2   κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κούπες ντοματες ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα με το λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και τον κιμά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι,  και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μείνει λίγη σάλτσα. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Χτυπάμε το αυγό και το 1/3 από τα τυριά και τα ρίχνουμε μέσα στον κιμά και ανακατεύουμε.

Σε μία άλλη κατσαρόλα εντωμεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Τα πασπαλίζουμε με τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει, το υπόλοιπο τυρί και την φρυγανιά. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε μία στρώση από τα μισά μακαρόνια. Ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα με κιμά και από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια. Περιχύνουμε την μπεσαμελ που έχουμε φτιάξει κατά την διάρκεια και πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές κεφαλοτύρι. Ψήνουμε το παστίτσιο στους 180°C 1 ώρα περίπου.

Για την μπεσαμέλ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κούπα γάλα
  • 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το γάλα. Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και σοτάρουμε για 5′. Ρίχνουμε μέσα το ζεστό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά προσέχοντας να μην σβολιάσει. Ανακατεύουμε σιγά σιγά σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει. Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι και, αν θέλετε, λίγο μοσχοκάρυδο. Αν την θέλουμε λίγο πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Παστίτσιοpastitsio