ΥΛΙΚΑ

  • 1 1/2 κιλό κοτόπουλο τεμαχισμένο
  • 3 κουταλιές τής σούπας λάδι
  • 60 γραμμάρια βούτυρο
  • αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ποτηράκι τού κρασιού ξηρό, άσπρο κρασί
  • 1 κουταλιά τής σούπας αλεύρι
  • 1/4 τού λίτρου ζωμό κρέατος ή κότας, ζεστό
  • 2 κουταλιές τής σούπας μπράντι (προαιρετικό)
  • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά τής σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια από το κοτόπουλο. Προθερμαίνουμε το τηγάνι άδειο, ζεσταίνουμε το λάδι και το μισό από το βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Κοκκινίζουμε τις μερίδες από το κοτόπουλο, κάθε φορά από λίγα κομμάτια, για 2 περίπου λεπτά από την κάθε μεριά. Όταν τελειώσει το κοκκίνισμα, τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι τα πόδια και τούς λαιμούς, σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοψήνουμε το κοτόπουλο για 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Μετά από τα 10 λεπτά, προσθέτουμε τα στήθη και τις φτερούγες (πού χρειάζονται λιγότερο χρόνο ψησίματος) και σιγοψήνουμε όλο το κοτόπουλο μαζί, για 15 ακόμα λεπτά. Βγάζουμε μετά το κοτόπουλο από το τηγάνι, το άλατοπιπερώνουμε και το διατηρούμε ζεστό σε ζεστή πιατέλα.Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρό τηγάνι, με το καπάκι κλειστό για 8 περίπου λεπτά.

Σε μέτρια θερμοκρασία, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε ώσπου να εξατμιστεί. Ανακατεύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και σιγοβράζουμε τη σάλτσα ώσπου να πυκνώσει.

Ζεσταίνουμε το μπράντι σε μέτρια θερμοκρασία σε ένα μπρίκι, το ανάβουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι(προαιρετικό). Όταν σβήσει ή φλόγα, προσθέτουμε τις ντομάτες και το μαϊντανό, άλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και τη σιγοψήνουμε για 10 λεπτά.Στην σάλτσα προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια και σιγοψήνουμε όλο το φαγητό για άλλα 3 λεπτά ακόμα.

Κοτόπουλο αλά Ιταλικάkotopoulo-ala-katsiatora