ΥΛΙΚΑ

  • 250 γραμμάρια αμπελόφυλλα
  • 3/4 τού φλιτζανιού λάδι
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι τού τσαγιού ρύζι για σούπα
  • 2 φλιτζάνια τού τσαγιού ζεστό νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • 3 κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Προθερμαίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το μισό λάδι, περιμένουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το ρύζι. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και το κουκουνάρι. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε την ένταση τής εστίας στο ελάχιστο και σιγοψήνουμε το ρύζι για 10 λεπτά. Όταν κρυώσει το ρύζι, βάζουμε από μία κουταλιά σε κάθε αμπελόφυλλο, τα τυλίγουμε σφιχτά σε ρολά και τα αραδιάζουμε σε κύκλους στην  κατσαρόλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι και 1 φλιτζάνι τού τσαγιού ζεστό νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοψήνουμε το φαγητό με ελάχιστη ένταση στην εστία, περίπου τρία τέταρτα τής ώρας.

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλαdolmadakia1